דנה אביעד

יועצת עסקית רגשית

בין הרגשי לעסקי – על חסמים רגשיים ואיך הם משפיעים לנו על העסק

דנה אביעד

דנה אביעד

יועצת עסקית ממוקדת ברגש

נהוג לחשוב על חסמים רגשיים במובן של מערכת יחסים זוגית או התפתחות אישית. אבל האמת שחסמים רגשיים קיימים ומשפיעים לנו על הרבה תחומים בחיים. גם העסק שלנו מושפע לא פעם מהחסמים שלנו. למה זה קורה לנו, מאיפה מגיעים החסמים האלה ואיך אפשר למצוא אותם ולשחרר אותם.

כולנו בני אדם. גם בני האדם השקולים והמשכילים ביותר, הם בסופו של דבר יצורים רגשיים. ככאלה, באופן טבעי נמצא את עצמינו מושפעים מהרגשות שלנו. גם בהחלטות שנראות לנו רציונאליות בלבד, אם נבדוק סביר שנגלה שיש שם גם אלמנט רגשי. כיועצת עסקית רגשית ובעלת רקע עשיר בנפש האדם, ברור לי שהרגש שלנו משפיע לנו גם על העסק.

אני, עצמי והעסק

כבעלי עסק קטן הרבה פעמים נוצר מן איחוד בין הזהות שלנו לבין הזהות של העסק. אם בניתם לעצמכם תוכנית עסקית בעבר, בטח הרגשתם איך ערכי העסק הם הרבה פעמים גם הערכים שלכם. לעסק שלנו אומנם אין רגשות משל עצמו, אבל הוא כן סוחב עליו את הרגשות שלנו.

אפשר לראות את ההשפעה הרגשית שלנו על העסק בעיקר ברגעי משבר. תקופות של משבר אישי או רגשי משפיעות על כל אחד מאיתנו אחרת. יש מי שיברח מהמשבר לתוך העסק וישקיע את כל כולו בעבודה. אחרים ירגישו שהם משותקים, לא מרוכזים ולא מסוגלים לעבוד. כך או כך, המצב הרגשי שלנו בהחלט משפיע על העסק שלנו.

תקופות משבר הן מקרה קיצון. הם המקום שבו אנחנו מרגישים את ההשפעה הרגשית הכי חזק. עם זאת, הן בהחלט לא המקום היחיד בו זה קורה לנו. הרגשות שלנו משפיעים לנו על העסק כמעט בכל צעד והחלטה עסקית שניקח. גם אם נדמה לנו שכל ההחלטות שלנו הן נטו רציונאליות, בסופו של דבר תהליך קבלת החלטות הוא כמעט תמיד גם רגשי.

תחשבו למשל על התמחור שלכם. מה גרם לכם לבחור לתת מחיר מסוים למוצר או שירות שלכם? אני מניחה שלקחתם בחשבון את עלות החומרים, את זמן העבודה וגם עשיתם סקר שוק. בסופו של דבר בחרתם לתת מחיר מסוים למוצר. אך האם החישוב היה רק חישוב קר או שאולי גם חשבתם "אבל מי ישלם לי מחיר כל כך יקר?" והורדתם את המחיר?

זו רק דוגמא אחת להחלטה בעסק שהיא למעשה מונעת גם מהרגש. חוץ מהתמחור, הרגש עשוי להשפיע על העסק שלנו בהיבטים נוספים. למשל, על השיווק שלנו, על האופן שבו אנחנו מתנהלים מול הלקוחות שלנו ואפילו על הבחירה שלנו לשחרר או לא לשחרר מוצרים מסוימים.

האם כדאי להפריד את הרגש מהחלטות עסקיות?

אני יודעת, זה אולי קצת מבהיל לחשוב עד כמה הרגשות שלנו משפיעים על העסק שלנו. עם זאת, לא כדאי להפריד לחלוטין את הרגשות שלנו מהעסק שלנו. בסופו של דבר, מי שאנחנו והרגשות שלנו גם יוצר את הבידול שלנו ומושך אלינו את הלקוחות המדויקים לנו.

הבעיה מתחילה כשהרגשות שלנו מתחילים לבנות לנו חומות. ניתן לזהות את המצב הזה כשאנחנו מגיעים למצב שבו אנחנו מרגישים תקועים בעסק. ברוב המקרים מי שיזהה שיש לו חסם רגשי בעסק, יזהה מצב של חוסר בטחון. הרגש הזה הוא אולי הבולט ביותר מכיוון שפעמים רבות הוא מושפע גם מהסביבה שלנו.

הרבה פעמים חוסר הבטחון לא מתחיל בנו, אלא בדברים שנאמרים לנו. לא תמיד אומרים לנו משפטים מזלזלים באופן חד משמעי, לפעמים אלו דווקא הדברים המרומזים. משפטים כמו "זה תחום עם הרבה תחרות, מאוד קשה להצליח שם" או "הרוב מכירים את שיטה X, צריך חינוך שוק כדי שירצו את השיטה שלך" הם כאלה שעלולים לחדור את תת המודע שלנו לשתול בנו חוסר בטחון.

כשאנחנו מגיעים לנקודה בה אנחנו לא בטוחים בעצמינו, זה עלול להיות ממש משתק עבור העסק שלנו. זה גורם לנו להסס בלקיחת צעדים נועזים יותר, לתמחר את עצמינו נמוך ולהמעיט בפעולות שיווקיות. השילוב של שלושת אלה בדרך כלל יגרום לנו להרגיש שהעסק תקוע ולביטחון שלנו לרדת אף יותר.

למרות שחוסר בטחון הוא רגש קלאסי וברור שמשפיע לנו על העסק, הוא לא היחיד שמשפיע עליו. רגשות רבים עשויים לבנות לנו את אותן החומות. פחד עלול לעשות את זה כשאנחנו חוששים מה יקרה כשנצליח או איך נתמודד עם עומס העבודה. תסכול יכול להשפיע כשאנחנו כבר הרבה זמן מנסים כל מיני דברים ולא מצליחים. אפילו אהבה יכולה להשפיע, כשאנחנו מוסחים מקשר רומנטי חדש או חווים שברון לב.

fake it until you make it – זה באמת נכון?

אחת הדרכים הפופלריות להתמודדות עם חסמים בעסק ובכלל היא לעשות משהו "בכאילו" עד שהוא יהיה טבעי. זה נשמע נורא נכון, כמו סדנת צחוק שמתחילה בצחוק מזויף ומסתיימת בצחוק אמיתי ומתגלגל. אך האם זה ככה גם במציאות הרגשית העמוקה יותר?

נתחיל מהסוף – גישה כזו אכן יכולה לפעמים להוביל להצלחה. לעיתים אם נתעלם ממה שמפריע לנו, יתכן שנשיג את מה שלא הצלחנו להשיג עד כה. העניין הוא שלא תמיד ההצלחה הזו תטפל בצד הרגשי. ההתעלמות מהצד הרגשי, שמנע מאיתנו לעשות את הצעד הזה, עלול להקשות עלינו להתמיד בעשיה הזו.

תחשבו על זה כמו דיאטת כסאח. בדיאטת כסאח בדרך כלל מורידים שומנים ופחמימות ומתמקדים בירקות וחלבונים. הדיאטה הזו תשיג את התוצאות, אנחנו נרד במשקל ונרגיש טוב. עם זאת, דיאטת כסאח היא כזו שלא מתחשבת ברצונות שלנו ובהעדפות שלנו. האם נצליח באמת להתמיד ולהמנע מכל הדברים שאנחנו אוהבים לאכול רק כדי לשמור על המשקל הנמוך? לא בטוח. כך אחרי כמה חודשים, נחזור להרגלים שלנו ונעלה בחזרה את כל מה שהורדנו, ואולי אפילו יותר.

ההתעלמות הזו מהצד הרגשי בגישת ה-Fake it until you make it לא רק יוצרת בעיות התמדה. לעיתים היא גם יוצרת תסכול או תחושה רעה כללית כי אנחנו למעשה עושים משהו נגד עצמינו. כשהולכים לאורך זמן בדרך שאנחנו מרגישים שלא מתאימה לנו, גם אם הדרך הזו מביאה הצלחה, היא לא תמיד מביאה לרוגע והקלה.

הדבר האחרון, ואולי זה שבעיניי הוא הבעייתי ביותר בגישה זו, הוא תחושת הזיוף. הזיוף לפעמים יורגש כלפי חוץ – ואז הגישה לא באמת תניב תוצאות. במקרים אלו הגישה הזו עשויה ליצור תסכול נוסף שכמו שכבר הבנתם, בסופו של דבר ישפיע על ההחלטות העסקיות הבאות שלנו.

במקרים אחרים גישה זו עלולה ליצור תחושה של זיוף כלפי פנים. כלומר, אנו עלולים להרגיש שההצלחה שלנו היא מזויפת. שאנחנו לא מצליחים כי אנחנו טובים אלא בגלל אותה העמדת פנים. במקרה כזה גישת ה-Fake it until you make it אולי טיפלה בסימפטום אך לא בבעיה. כלומר, אולי העסק התחיל לשגשג, אבל אנחנו עדיין מרגישים חסרי בטחון מה שעלול בהמשך להוביל אותנו לחסם אחר.

אז מה בכל זאת אפשר לעשות?

אחד הדברים שאני הכי מאמינה בו הוא שכדי להתמודד עם משהו, צריך קודם כל להבין אותו. זה נכון כשאנחנו עובדים על פרויקט חדש וזה גם נכון כשאנחנו מרגישים שמשהו תוקע אותנו. לכן הדבר הנכון ביותר בעיניי הוא קודם כל לנסות להבין מה הדבר האמיתי שחוסם אותי. אחרי שאנחנו מבינים מה חוסם אותנו, קל יותר למצוא פתרון מדויק ומותאם למידותינו.

הרבה פעמים אנחנו מאמינים שאנחנו יודעים בדיוק מה חוסם אותנו, אך בפועל יש משהו עמוק יותר שהוא החסם האמיתי. אחד הסימנים המובהקים לכך שהחסם שלנו הוא רגשי הוא התנגדויות. נסו להעלות את הבעיה שאתם ניצבים מולה מול מישהו שאתם סומכים עליו ובקשו את עצתו. אם אתם מוצאים את עצמכם עונים לו על כל רעיון בהמון סיבות למה לא – זה יכול להיות סימן שמשהו אחר מפריע לכם. אגב, יכול להיות אפילו שעצם המחשבה להתייעץ תגרום לכם להרגיש שלא בנוח. גם זה יכול להיות סימן לכך שמשהו אחר מפריע לכם להתקדם.

אם הבנתם שאכן מה שמונע מכם להתקדם הוא חסם רגשי, הצעד הבא יהיה להבין מהו אותו חסם רגשי. כדי להגיע לשורש העניין אפשר לנסות לפעול בכמה דרכים. הדרך הראשונה, אותה אני ממליצה לרבות מלקוחותיי, היא כתיבה אינטואיטיבית. נסחו לעצמכם שאלה שקשורה בחסם ונסו לענות עליה בכתיבה שוטפת בלי מסננות. בכתיבה אינטואיטיבית מקובל לכתוב בכתב יד, אך אומר בכנות ומניסיוני האישי שגם הקלדה יכולה לעבוד. בגלל שמטרת הכתיבה היא להגיע לרבדים עמוקים, לפעמים קצת קשה להתחיל. במקרים כאלה כתבו "אין לי מה לכתוב" כמה פעמים עד שמשהו ישתחרר ואז תוכלו להתחיל בכתיבה ולהבין את עצמכם טוב יותר.

דרך נוספת לנסות להבין מהו החסם הרגשי שמונע מאיתנו להתקדם היא להיעזר במישהו קרוב אלינו. זה תרגיל שלמדתי במהלך לימודי ייעוץ זוגי. מטרת התרגיל היא להבין מה יושב בין שני בני זוג כשאנחנו לא לגמרי מבינים. התרגיל הזה יכול להיות מעניין גם לחסם פנימי. בתרגיל הזה בקשו ממישהו קרוב להיות החסם הרגשי שלכם ואז נסו לראיין אותו ולהבין מהו. נסו לשאול אותו שאלות כלליות כדי להתחיל לגשש באפילה. שאלות לדוגמא יהיו: למה הוא בא, איפה הוא נמצא, מה מגדיל אותו ומה מקטין אותו וכו'. כמובן שמי שמולכם לא בהכרח יודע מהו החסם, אבל היא עוזרת להציף את מה שאולי מתחבא בתת המודע אל פני השטח.

והדרך השלישית היא לפנות לייעוץ. בגלל שחסמים הם משהו שנוטה להתחבא מתחת לשכבות רבות, לפעמים קשה לנו למצוא אותם לבד. עם זאת, לא תמיד אנחנו מרגישים בנוח לפנות למישהו קרוב אלינו. לפעמים גם אם נפנה למישהו קרוב, עצם היותו מעורב רגשית איתנו פוגע ביכולתו לראות דברים בצורה נקיה ופוגע ביכולת שלנו לקבל את דבריו. זו בדיוק הסיבה שלשמה ישנם יועצים. בתהליך ייעוצי ישנם מספר דברים שנעשים שעוזרים מאוד להבין ולמצוא את אותם החסמים. שיקוף של דברי הנועץ, הדהוד של משהו מדברי הנועץ שנראה רלוונטי וכו'. אחרי שאנחנו מבינים מהו החסם, הצעד הבא לפתרון הוא לרוב ברור יותר ומדויק יותר.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *